Kendi Bilgi Arşiviniz Yapın (İngilizceyi Geliştirmek)



Bugün sizlerle daha önce serisini yapmış olduğum "İngilizceyi Geliştirmek" yazılarında, İngilizcenizi geliştirebilmek için tüyolar, fikirler vermiştim. Bu sever vereceğim yöntem ile ezberlemeniz gereken herhangi bir şeyi kolayca ezberlemenizi sağlayacak. Kısacası Hayal gücünüzü kullanarak kendi bilgi arşivinizi nasıl yapacağınızdan bahsedeceğim.

Kendinize Ait Bilgi Arşivi



Bu yöntem zihin sarayı olarak da geçer. Yakın geçmişi konu alan birçok dizi film veya kitaplarda görmüş olmanız da muhtemel. Ben size tarih detaylarıyla boğmadan saf olarak nasıl yapacağınızı anlatayım.

Ezberlemeniz gereken bir şiir var diyelim. bu şiir beş kıta olsun. Bu beş kıtayı size hatırlatacak yani, sadece o kıtayı hatırlatacak bir kelime seçin. Bizim için bu karga, koşu, Mazi, Yorgun ve Saklı olsun. Buraya tekrar değineceğiz. 

Her santimini ezberlediğiniz bir yer bulmanız gerekiyor. Eviniz olsun , araba olsun hatta kendi odanız bile olur. Çok iyi tanımanız önemli. Bu odanız olsun ve bu odada belli başlı yaptığınız işler olsun. Odaya girmek, rafları kurcalamak, kırmızı kitabı alıp masaya oturmak ve kahve içmek olsun. Bu sıra hiç değişmesin ama. Şimdi bomba yere geliyoruz.



Biraz önce hatırlayacağımız kelimelere gelelim;
Karga, Koşu, Mazi, Yorgun ve Saklı.

Bir de sıramızı hatırlayalım. 

Odaya gir, rafları kurcala, kırmızı kitabı al ve masaya otur. 

Şimdi yapmanız gereken tek şey iki bilgi arasında akılda kalıcı bir bağlantı kurmak. Bu kısımda hayal gücü devreye giriyor işte. Örneğimizi bakacak olursak;

Odaya bir karga girdi ve rafın üzerine kondu. Koşarak raftan uzaklaştım. Karga mazilere bakarken zarar görmesini istemediğim kırmızı kitabı aldım. Karga yorgun idi ve gözleri yavaş yavaş kapandı. Bende masamın altına saklı halde kahvemi içtim ve karganın odamdan çıkmasını bekledim.

Bu hikaye hatırlamanızı kolaylaştıracak. Aman canım ne uğraşacağım bununla. Buna ayıracağım zamanda ezberlerim şiiri devam ederim diye düşünüyor olabilirsiniz. Biz bunu şiir ezberlemek için değil, İngilizce kelimeler ezberlemek için kullanacağız. Hatta binlerce kelime. Eski yunan bilim insanları kitaplar ezberlemek için kullanırlarmış bu metodu. Kısa vadede işinize yarar mı bilmem ama ezberlemeniz gereken şey uzun ve şatafatlıysa işinize yarar derim ben.






Şimdilik bu kadar bizden sevgili dostlarım. Bir Sonraki Yazıda Görüşmek Üzere...







Yorum Gönder

0 Yorumlar